Eindbericht Zuiderzeerally 2017


Op het finishpodium werd Jasper van den Heuvel nog gehuldigd als winnaar. Na die finish bleek echter dat een official van het evenement had geconstateerd dat de equipe bij de tijdcontrole van de hergroepering te vroeg het controle gebied was ingereden. Vervolgens is het rapport van de official besproken door het college van sportcommissarissen. Die besloten een tijdstraf op te leggen van 1 minuut. Hierdoor viel van den Heuvel terug naar de derde plaats en werd Hermen Kobus winnaar van de Zuiderzeerally.

NB Het eindverslag van de Shortrally’s staat hier

Kobus vs Riedemann

Tot de finish had Jasper van den Heuvel de rally met overmacht geleid. Hij won tien van de dertien proeven maar won dus uiteindelijk niet. Hermen Kobus reed ook een uitstekende wedstrijd en wist twee proeven te winnen. Hij was een groot deel van de wedstrijd in gevecht met Christian Riedemann. Tot de vierde klassementsproef moest hij Bob de Jong nog voor zich dulden. Daarna passeerde hij de Citroënrijder. Niet veel later viel de Jong uit met een defect differentieel dat niet tijdens de rally kon worden gerepareerd. Met Jasper van den Heuvel mijlen ver vooruit ontspon zich een verwoede strijd tussen Christian Riedemann en Hermen Kobus. Regelmatig wisselden zij van plek in de tussenstand, maar ondanks een snelste tijd voor Riedemann op de laatste proef moest hij het hoofd buigen voor Kobus. De Skoda rijder was content met het resultaat: “We zijn super tevreden. Er zat nu niet meer in, maar het belangrijkste is, er zit geen krasje op de auto. Na acht maanden niet gereden te hebben, was het een goede eerste wedstrijd.” Op het moment dat hij dit zei wist hij nog niet dat hij de wedstrijd gewonnen had. “Het is natuurlijk mooi om een wedstrijd te winnen, maar dat wil je natuurlijk nooit op deze manier. Verder is het erg jammer dat Bob is uitgevallen natuurlijk, ook voor het kampioenschap, maar het gevecht met Riedemann was wel erg leuk! Riedemann die dit hoorde reageerde lachend: “In Sulingen spreken we elkaar weer.”

Subtop

Ook de strijd om de volgende plaatsen was interessant. Met name Jim van den Heuvel ontpopte zich als een groeiende rijder. Hij moest nog steeds zijn eerdere erkennen in zijn ‘grote broer’ maar de overige rijders uit de uitgebreide van de Heuvel vloot moest het hoofd buigen voor de jongste van den Heuvel telg. Steen Andersen en Martin van Iersel volgden op eerbiedige afstand. Achter dit Lancer gezelschap nestelde zich Gerben Brouwer die samen met navigator Niels Kroeze lange tijd op een zesde plaats vertoefde. Een heftige actie op de laatste proef gooide hen echter een plaatsje terug.

Vink

Coen Vink was door de lokale sponsor Hoevenbergservice.nl naar Emmeloord gehaald met zijn indrukwekkende Subaru. Hij kon echter een potten breken. “Ik ben niet echt tevreden, ik ben blij dat we binnen zijn. Op tien van de dertien proeven hadden we brandstofproblemen dus konden we niet lekker rijden,” verklaarde de voormalige Zuiderzee winnaar zijn wat bescheiden achtste plek.

FIA Benelux Trophy

De Zuiderzeerally telde dit jaar mee voor de FIA Benelux Trophy. In totaal acht teams voldeden aan de eisen voor deelname en konden dus punten scoren. Hermen Kobus heeft zich voorgenomen dit kampioenschap te rijden en scoorde dus maximaal in Emmeloord. Hoewel Christian Riedemann niet heeft aangegeven dat hij alle wedstrijden in de trophy zal rijden is zijn programma zodanig dat hij een flink aantal rondes toch zal rijden en zijn tweede plek levert hem dus goede punten op voor de Benelux Trophy. Jim van den Heuvel is in principe niet van plan de trophy te rijden maar wellicht brengt zijn derde plaats hem op andere ideeën. Hetzelfde geldt een plek verder voor Henk Bakkenes. Joakim Grahn ging lange tijd op de vijfde plek algemeen en de vierde in het Trophy klassement maar hij had problemen op de eerste keer Nagelerweg. “We reden ergens tegenaan en daardoor brak velg, dat leverde ons twee keer een normtijd op waardoor we terugvielen in het klassement,” aldus de Zweed. “Maar met onze zevende plek verdienen we hier toch wat punten en dat kan ons van pas komen in de rest van de strijd om de trophy, want die gaan we helemaal rijden. De Zweed staat ook ingeschreven voor het Open Nederlands Rallykampioenschap dus we zullen hem nog terug zien. De volgende plaatsen in het klassement worden bezet door Gert Jan Kobus en Carsten Jensen, zij strijden samen om de klasse overwinning in hun kleinere auto’s. Vorlopig is Kobus dus de snelste. Bovendien voert de Nederlander met dit resultaat het junioren klassement aan.

Lintje

De 2017 versie van de Zuiderzeerally begon op zeer bijzondere wijze. De ingelaste rijdersbriefing vlak voor de start werd geopend door BSR voorzitter Bart Luijbregts. Hij opende de briefing met de melding dat hij blij was dat de rally in de polder een internationale status had gekregen. Voor een niet onbelangrijk deel was dat, volgens Luijbregts te danken aan de inzet van Daan Pont. Toen kwam de aap uit de mouw. Daan Pont jarenlang actief als wedstrijdleider en allerlei andere functies in de rally- en rittensport, bleek door deze activiteiten te zijn voorgedragen voor een lintje en naar nu bleek had het de Koning behaagt hem een Koninklijke onderscheiding te verlenen. Iedereen was het er over eens. dat was terecht, dat bleek uit het applaus dat weerklonk na zijn dankspeech.

Einduitslag Zuiderzeerally 2017

1. Hermen Kobus  Skoda R5 1:02:15,9
2. Christian Riedemann Peugeot 208 T16 + 13,1
3. Jasper vd Heuvel Mitsubishi Lancer Evo X + 34,8
4. Jim vd Heuvel  Mitsubishi Lancer Evo X  + 1:07.1
5. Steen Andersen  Mitsubishi Lancer Evo X  + 3:20.8
6. Martin Van Iersel  Mitsubishi Lancer Evo X + 3:41.7
7. Gerben Brouwer  Audi Quattro S2   + 3:46.9
8. Coen Vink   Subaru Impreza 555       + 4:33.3
9. Henk Bakkenes  Mitsubishi Lancer Evo X + 4:52.5
10. Marco Schapers  Mitsubishi Lancer Evo X  +5:05.5  

De volledige uitslag staat op www.rallytiming.nl

Klassement FIA Benelux Trophy

1.  Hermen Kobus Skoda Fabia R5 1:02:15,9 
2.  Christian Riedemann Peugeot 208 T16 +13,1
3.  Jim vd Heuvel Mitsubishi Lancer Evo X +1:07,1
4. Henk Bakkenes Mitsubishi Lancer Evo X +4:52
5. Gert-Jan Kobus Ford Fiësta R2    +8:10,3
6. Carsten Jensen Renault Clio R3T  +9:24,7
7. Joakim Grahn Ford Fiesta R5    +14:43,6
Niet geklasseerd    
 – Tibor Érdi jr.   Mitsubishi Lancer Evo X  
     


De Zuiderzeerrally 2017 in feiten en cijfers

 • 18 maart 2017, start en finish in Emmeloord
 • lengte van de rally: 361 kilometer met 13 klassementsproeven (KP’s) over 117 km
 • bewolkt maar overwegend droog, maximaal circa 10 graden Celsius
 • 33 deelnemers aan de start, 24 aan de finish

Belangrijkste uitvallers

 • Bob de Jong-Björn Degandt (Citroën DS3 R5) – KP 6 (kapot differentieel);
 • Brian Madsen-Ole Frederiksen (DK, Peugeot 306 Maxi) – KP 3 (mechanisch probleem);
 • Tibor Edri jr.-Gyorgy Papp (H, Mitsubishi Lancer Evo X) – KP 2 (mechanisch probleem)

Snelsten op de klassementsproeven

 • Van den Heuvel 10 maal
 • Kobus 2
 • Riedemann 1

Leiders in de wedstrijd

 • Jasper van den Heuvel KP 1 t/m 11;
 • Hermen Kobus KP 12 t/m 13

Volg het laatste rally nieuws op deze site op Facebook Zuiderzeerally of op Twitter onder @Zuiderzeerally