Officialteam


SANOP Official Team

 

Lees hieronder alles over het werk voor het SANOP official Team 

+++

 Waarom official worden

De rallysport wordt steeds populairder in Nederland. De belangstelling van de media groeit en er komen meer en meer toeschouwers kijken bij rally’s  en rallysprints.
Keerzijde van dit alles is dat er steeds meer vrijwilligers nodig zijn die meehelpen de rallysport op een veilige manier mogelijk te maken. Daarom is het SANOP Official Team naarstig op zoek naar nieuwe officials, mensen die het leuk vinden om de rallysport van dichtbij mee te maken en er niet voor terugschrikken daarbij een verantwoordelijke taak op zich te nemen.

Wat doet een rallyofficial?
Het SANOP Official Team doet tijdens het rallyseizoen belangrijk werk tijdens een aantal Nederlandse rally’s. Samen met officials van andere verenigingen zorgt het team voor de bemanning – en die bestaat uit zowel vrouwen als mannen – van de klassementsproeven: baanposten in hun fel gekleurde jacks zorgen voor de veiligheid van het publiek langs de klassementsproeven en grijpen in bij onverwachte gebeurtenissen, andere officials verzorgen het juiste verloop van een klassementsproef bij de tijdcontrole, de start en de finish of zijn verantwoordelijk voor de tijdwaarneming.

In de praktijk komt het er op neer, dat het SANOP Official Team ieder seizoen tijdens acht rally evenementen actief is. Het eerste evenement van het jaar is onze eigen Tank S Rally met start en finish in Emmeloord, georganiseerd door de SANOP. Dit thuisevenement is voor het SANOP Official Team een beetje anders dan de andere. Het team bemenst dan geen klassementsproef maar is verantwoordelijk voor het buitengebeuren: we verzorgen onder andere wegafsluitingen, zorgen voor officials op de serviceterreinen, bij het parc-fermé, de tijdcontroles en het start- en finishpodium. Tijdens de andere rallyevenementen levert het SANOP Official Team de baanposten en andere officials voor een van de klassementsproeven.

Hoe is de vereniging ontstaan?
Het SANOP Official Team is ontstaan uit een groep officials die namens de SANOP (de Stichting Autosport Noord Oost Polder) de proeven bemenste tijdens de verschillende rally’s van het Nationaal en Internationaal Nederlands Rallykampioenschap. Begin 1995 namen een paar van deze mensen het initiatief om wat meer structuur in deze groep aan te brengen: zij richtten de SANOP Official Club op. Sinds 1 oktober 2000 is de club een officiele vereniging, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel; de naam is toen veranderd in SANOP Official Team. In de loop van 2001 verkreeg het SANOP Official Team het lidmaatschap van de KNAF, de Nederlandse autosportbond.

Wat verwacht het SANOP Official Team van een official?
Hoewel het werk van de leden van de vereniging op vrijwillige basis gebeurt, verwacht het SANOP Official Team van haar leden dat zij zo veel mogelijk aanwezig zijn bij de rally’s waar het team een taak heeft. Ook het SANOP Official team heeft uiteindelijk verantwoording af te leggen tegenover de organisatoren, en vergeet niet: zonder voldoende officials kunnen er anders geen rally’s georganiseerd worden. Daarnaast verwacht het SANOP Official Team een grote dosis verantwoordelijkheidsgevoel van haar leden. Een official is nou eenmaal mede verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens een snelheidsevenement.

Wordt ook official!
Ben je een echte rallyliefhebber en spreekt het bovenstaande je aan, dan kun je jezelf aanmelden of informatie krijgen via ons secretariaat: officialteamsanop@gmail.com. Leden van het SANOP Official Team betalen een contributie van Euro 12,00 per kalenderjaar (van 1 januari tot en met 31 december); gezinsleden die op hetzelfde adres wonen, betalen slechts Euro 2,50. Leden moeten overigens minimaal 16 jaar oud zijn.

Als lid van het SANOP Official Team krijg je de mogelijkheid om kosteloos een KNAF basislicentie rallyofficial te halen. Je leert dan in enkele middagen of avonden de belangrijkste aspecten van de official werkzaamheden. Verder leer je natuurlijk vooral in de praktijk, van je collega’s. Bij goed functioneren tijdens de rally’s kan je na een tijdje doorgroeien naar de functie van hoofdofficial, waarbij je nog wat meer verantwoordelijkheid krijgt.

Wat je als official verder terugkrijgt? Een hoop lol en niet in de laatste plaats de wetenschap dat er zonder jou en je collega’s geen rally’s in Nederland mogelijk zijn. Ongeïnteresseerde toeschouwers willen officials nog weleens minder aardig toespreken – ook daar moet je tegen kunnen, de deelnemers aan een rally waarderen je werk zeer. Zij weten heel goed dat ze zonder jou en je collega’s niet eens zouden kunnen rijden!

Voor meer info, kijk ook eens op onze website: www.sanopofficialteam.nl of neem contact op met het secretariaat: officialteamsanop@gmail.com.

Volg het laatste rally nieuws op deze site op Facebook Zuiderzeerally of op Twitter onder @Zuiderzeerally